top of page

Fem frågor till Ronya


Finlandssvenska Ronya har gjort framgång med bland annat hittarna Hyperventilating, Work Harder och Great Escape. 2-3 december ordnar Rock Donna en låtskrivningsworkshop i elektronisk musik i samarbete med Ronya och Ungdomsakademin Luckan i Helsingfors.

Börjar du med texten eller ackorden när du skriver en låt? Jag tycker mest om att jobba så att någon annan gör ackorden, och sen när vi har hittat något jag gillar så börjar jag sjunga och testa melodier och ord. Ibland har jag ett tema nerskrivet färdigt, ibland improviserar jag. Såna ord som kommer naturligt blir ofta låtens innehåll. Tillslut finslipar jag och skriver färdigt orden.

Vad skulle du säga åt 15-åriga Ronya idag?

Du är unik, det finns bara en av dig så oroa dig inte så mycket över att försöka vara någon annan. Du räcker till, du duger och du förtjänar att bli behandlad med respekt.

I vad hittar du styrka i tunga stunder?

Jag har alltid hittat mest styrka i musik och i det kreativa. Den känns tryggt att veta att jag alltid kan skriva låtar om dom jobbigaste grejerna och sjunga om dom, det ger mig energi och styrka att ta mig igenom dom.

Hela artikeln hittar du i Rock Donnas Inspishäfte 2017.

bottom of page