top of page

Girls Rock Europe konferens i Belgrad 20-23.9 2018


Den 20-23 september var jag på konferens i Belgrad med Girls Rock Europe. Konferensen är en del av projektet MEME (Music Empowerment Mobility Exchange) som förutom konferensen även bestått av ett internationellt läger i Berlin i somras. På konferensen deltog drygt 50 representanter för organisationer från Sverige, Finland, Norge, Island, Polen, Tyskland, Österrike, England, Irland och Serbien. Vi fick även besök från länder där de inte ännu har någon egen verksamhet men gärna skulle vilja starta, bland annat Kroatien och Nederländerna.

Det ordnades många olika programpunkter och workshops och de lät alla så väldigt intressanta att det var svårt att välja vilka jag skulle gå på! Torsdag morgon började med en gemensam välkomstsession där vi fick träffa varandra och fick lite allmän information om konferensen. Under dagen gick jag bland annat på en workshop som hette “How to incorporate justice themes into camp”. Den handlade om hur man kan ta upp olika teman gällande samhälleliga orättvisor på läger. Det var mycket intressant och lärorikt och mycket av det vi diskuterade skulle vara roligt att ta med i arbetet med Rock Donna. På kvällen blev det båttur på Donau och ett trevligt tillfälle att lära känna de andra deltagarna bättre!

På fredagen gick jag bland annat på en paneldiskussion gällande hur man kan göra lägren mer tillgängliga för nyanlända och en workshop som hette “Gender diversity” där vi bland annat diskuterade hur vi kan använda ett mer inkluderande språk för att alla ska känna sig välkomna. Både programpunkterna väckte mycket tankar hos mig och det kändes som två mycket viktiga ämnen att diskutera. På eftermiddagen hade vi lite ledig tid och då blev det sightseeing i ett soligt och vackert Belgrad. Under lördagen hölls mötet med den europeiska kommittéen och vi diskuterade mål och planer för Girls Rock Europe.

Det var otroligt inspirerande och jag ser verkligen fram emot att få fortsätta alla diskussioner under det kommande året! Jag höll även själv en workshop tillsammans med Rán från Stelpur Rokka om hur vi gjort för att engagera unga i vårt arbete. Det var roligt och det blev många intressanta diskussioner. På söndagen avslutades konferensen och jag ser redan fram emot att träffa alla igen på nästa konferens!

Sammantaget var det en fantastiskt fin och givande konferens och det var så roligt att få träffa alla passionerade och drivna eldsjälar som gör allt detta möjligt! :)

/ Emilia Englund

bottom of page